(ВІДЕО) За 10 місяців український кордон перетнули понад 30 млн осіб, 43 тисячам відмовлено у пропуску

НАЗАД
09 листопада 2023 13:00

Сьогодні в Медіацентрі України – Укрінформі, за участі представників Держприкордонслужби відбулася пресконференція на тему: «Особливості перетинання кордону під час воєнного стану, відповідальність за незаконне перетинання та його організацію».

Спікери заходу обговорили найбільш актуальні питання – особливості перетинання державного кордону чоловіками віком від 18 до 60 років, протиправні схеми, які використовують організатори незаконного переправляння осіб через кордон, відповідальність порушників кордону, організаторів незаконного переправлення осіб через кордон, фальшувальників документів, хабарників та хабародавців тощо.

Зокрема зазначалося, у жовтні на кордоні прикордонники здійснили оформлення 2,9 млн осіб, з яких 1,5 млн осіб слідували на в’їзд в Україну. 85% з тих, хто перетинав кордон – це громадяни України.

Протягом жовтня пасажиропотік був на 7% меншим ніж у вересні.

Загалом за 10 місяців цього року на в’їзд та виїзд український кордон перетнуло 30,1 млн осіб, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року маємо збільшення на 6%.

Однак у процентному співвідношенні пасажиропотік цього року був практично рівним, тобто не відмічається ні переваги виїзду, ні переваги в’їзду, на відміну від минулого року, коли більше громадян перетинали кордон саме на виїзд з України, особливо в перші місяці повномасштабного вторгнення росії. Як і раніше, більше половини пасажиропотоку припадає на кордон з Польщею.

Також на 6%, у порівнянні з минулим роком, відмічається збільшення транспортного потоку. За 10 місяців цього року на кордоні оформлено 6,9 млн транспортних засобів.

Основну категорію тих, хто перетинає кордон з громадян України, становлять жінки, діти та чоловіки за 60, адже на час дії воєнного стану чоловікам українцям у віці 18-60 заборонено загалом залишати межі держави. Однак і чоловіки мають право на перетин кордону, якщо вони відповідають умовам перетинання державного кордону, що визначено відповідними Правилами затвердженими Постановою Уряду №57.

Загалом за 10 місяців 2023 року громадянам України відмовлено в перетинанні державного кордону за різних підстав майже 43 тисячі разів і це на 17% більше ніж у минулому році.

Через обмеження, які діють щодо перетинання кордону на час дії воєнного стану, також відмічається збільшення спроб незаконного перетинання кордону, ніж це було до 24 лютого минулого року.

При цьому такі спроби фіксуються як поза межами пунктів пропуску, так і в пунктах пропуску, а порушники досить часто пристають на пропозиції організованих протиправних груп чи окремих осіб, які обіцяють їм сприяння в незаконному переміщенні через кордон.

У 2023 році органи охорони державного кордону затримали 7000 осіб, які намагались незаконно перетнути державний кордон поза межами пунктів пропуску, або у інший незаконний спосіб (загалом близько 16500). Найбільше на кордоні з Румунією та Молдовою.

Протягом цього періоду було викрито осіб, які намагаються використовувати підроблені документи – за 10 місяців цього року загалом майже 2500, а з початку воєнного стану більше 7 тисяч. Найбільше таких спроб фіксується на кордоні з Польщею.

Крім того, аби прикордонники здійснили пропуск осіб без відповідних документів, громадяни 825 разів намагалися підкупити військовослужбовців ДПСУ пропонуючи неправомірну вигоду (405 випадків від початку поточного року). Загальна сума пропонованої неправомірної вигоди, від якої відмовились прикордонники, перевищила 8,3 млн грн.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси